Bulimia nervosa, nazywana najczęściej po prostu bulimią, jest rodzajem zaburzenia odżywiania. Osoby z bulimią zjadają bardzo duże ilości jedzenia/kalorii w krótkim czasie, by następnie próbować się ich pozbyć. Najczęściej jest to prowokowanie wymiotów, ale może to być także nadużywanie środków przeczyszczających lub nadmierne ćwiczenia mające na [...]
To, co potocznie nazywamy betainą, jest właściwie określeniem całej kategorii cząsteczek. To, co omawiamy w tym artykule nazywa się trimetyloglicyną (TMG) i jest cząsteczką zbudowaną z najprostszego aminokwasu glicyny, do którego dołączone są trzy grupy metylowe. Właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku Betainę w suplementach diety najczęściej [...]
[...] zanieczyszczenia itd.) Prawdopodobnie częstość występowania kaszlu po iniekcji samego oleju (nośnika) również byłaby znacząca. Na początku chciałbym zaznaczyć, iż temat jest tak słabo opisany, iż w żadnej książce w mojej bibliotece nie było o nim żadnej wzmianki. Co to jest POME? W terminologii angielskiej zjawisko nazywa się pulmonary oil [...]
Tyrozyna jest popularnym suplementem, który stosowany jest w celu poprawy koncentracji, uwagi i czujności. Odpowiada za produkcję ważnych substancji w naszym mózgu, które to odpowiedzialne są m.in. za regulację naszego samopoczucia i nastroju. Dawkowanie Dawkowanie tyrozyny uzależnione jest od celu. W suplementach okołotreningowych występuje w [...]
[...] talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze wzorem obejmującym wagę oraz wzrost. Nie bierze on pod uwagę składu [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
Superseria, jest to strategia treningowa, której celem jest jeszcze mocniejsze podniesienie intensywności treningowej. Posiada ona głównie zastosowanie intensyfikacyjne, ale i działanie, którego celem jest dostarczenie mocniejszego sygnału wzrostowego dla tkanki mięśniowej. Co więcej, metoda ta pozwala na znaczne skrócenie sesji treningowej, co [...]
[...] dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on dokładnie jest i jak wpływa na nasze zdrowie? Podsumowanie Spożywanie produktów z cukrem dodanym, rzadko i z umiarem, prawdopodobnie nie jest dla Ciebie wielkim zagrożeniem. Jednak [...]
Ciałopozytywność, czyli body positive, od pewnego czasu jest mocno promowane w kulturze zachodniej. Stwierdzenie to odnosi się do tego, że wszyscy ludzie zasługują na pozytywny obraz swojego ciała, niezależnie od tego, jak społeczeństwo i media postrzegają idealny kształt, rozmiar i wygląd. Chociaż Twoje ciało to Twoja sprawa, aktywne zachęcanie [...]
Ginekomastia na forach internetowych jest dość popularnym tematem, który szeroko opisywany jest przez użytkowników. Istnieje wiele wątków na temat leczenia popularnego “gino”, gdzie rozmówcy wymieniają się spostrzeżeniami po zabiegu, jak i dzielą się doświadczeniem co do ewentualnej diagnozy hormonalnej i innych przyczyn leżących po stronie tej [...]
Wiele produktów zapakowanych w plastik jest oznaczona jako „BPA free”. Czy wiesz, co to dokładnie oznacza i dlaczego jest to ważne dla Twojego zdrowia? Eksperci odkryli, że narażenie na bisfenol-A (BPA) – dodatek stosowany w wielu produktach, ale najczęściej spotykany w plastikowych butelkach na wodę, paragonach fiskalnych i opakowaniach na [...]
Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]
[...] z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej niż 30 g białka. Nawet jeśli zjemy więcej, [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
[...] osób jedzących ryby spowodowały o 46% mniej emisji gazów cieplarnianych niż diety, w których zjadano przynajmniej jedną porcję mięsa dziennie. Z powodów etycznych Czasami jest to główny powód, dla którego ludzie decydują się na wegetarianizm i jego odmiany, czyli m.in. peskatarianizm. Niektóre z powodów obejmują: przeciwstawianie się rzezi — [...]
[...] i poprawa zdrowia serca. Matcha to szczególna, sproszkowana forma zielonej herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią „zabrać". Czym jest matcha? Matcha to drobna zielona herbata w proszku, powstała ze zmielenia całych liści i wyróżniająca się bogatym smakiem oraz żywym zielonym kolorem. Młode liście z [...]
Scrollowanie przez media społecznościowe od dłuższego czasu obecne jest w naszym życiu. Przeglądanie Facebooka, Insta czy Twittera może wydawać się dobrą ucieczką od nadmiaru obowiązków lub sposobem na nudę. Jednak to, co przewija się w naszym telefonie, może mieć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne. Podsumowanie W dobie przepływu negatywnych [...]
[...] i fizjologicznych w organizmie, tak z biegiem czasu grupa tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach zdrowotnych. Znanych jest szereg związków pochodzenia spożywczego, które mogą poprawiać objawy niektórych zaburzeń. Jednym z dobrych przykładów jest cholina, która kiedyś uważana była za [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] że ta ani drgnie. Musisz wiedzieć, że standardowa waga pokaże Ci tylko jeden pomiar, a mianowicie masę ciała. Zwykle kojarzymy tę liczbę z tłuszczem, ale w rzeczywistości jest suma naszych narządów wewnętrznych, kości, mięśni i skóry. Waga to nie wszytko... Tłuszcz może się odkładać w różnych miejscach na ciele, dlatego warto zwrócić uwagę, że [...]